Taideteollinen korkeakoulu > Avaintietoa > Ajankohtaista > Uutisia > 30.3. | Piotr Tomaszewski in memoriam
         
Etusivulle
 
 

30.3. | Piotr Tomaszewski in memoriam
 
 
 
Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun ja julistesuunnittelun lehtori, graafinen muotoilija, MA Piotr Tomazewski menehtyi 18.3.
 

Piotr Tomaszewski syntyi 31.12.1950 Gdyniassa, Puolassa. Hän vietti nuoruutensa Krakovassa, kunnes siirtyi opiskelemaan Varsovaan. Hän valmistui Varsovan taideakatemiasta 1975.

Piotr edusti ja oli omaksunut täydesti puolalaisen julistetaiteen tavan arvottaa maailmaa ja asioita - ehkä siksi hän myös halusi vahvasti opettaa. Opettajana hän osasi olla vaativa ja tinkimätön. Piotr Tomazewski toimi Taideteollisessa korkeakoulussa julistetaiteen tuntiopettajana vuodesta 1996 alkaen ja graafisen suunnittelun koulutusohjelman julistetaiteen lehtorina vuosina 1998-2001.
 
Piotr Tomazewski johti omaa graafisen suunnittelun ja yritysgrafiikan Spotgraphics-toimistoaan Mustiosta, jossa hän myös asui viime vuotensa. Hän osallistui lukuisiin graafisen suunnittelun ja julistetaiteen tapahtumiin ja näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Piotr ehti suunnitella vuosien aikana myös mittavan määrän kirjojen päällyksiä suomalaisille kustantamoille.

Muistan hänet silti enemmän nuorena miehenä, työssä kanssani samassa paikassa 25 vuotta sitten, puhumassa tulevaisuudestaan. Muistan hänet myös viettämässä aikaa pienen tyttärensä kanssa. Muistan hänet luontevana, puolalaisen koulukunnan vahvan tyylin omaavana piirtäjänä ja myös valokuvaajana. Muistan hänen puolalaisen temperamenttinsa ja hänen ajoittaisen ihmetyksensä suomalaisen arjen tavallisistakin yksityiskohdista. Vuosien kuluessa hän silti asettui Suomeen, vähitellen, perheensä ja ystäviensä ansiosta.

Tieto Piotrin poismenosta yllätti monet. Itsekin ajattelin vasta kätelleeni hänet - meillä kahdella kun oli jostain syystä tapana kätellä joka kerta, kun tapasimme tai erosimme. Nyt - Piotr Tomaszewskin lähdettyä – mietin, milloin kättelinkään häntä viimeisen kerran. Meitä kuvan viestiin luottavia ja siitä elämän voimansa ammentavia on nyt yksi vähemmän. 

Helsingissä 23.3.05
Kai Rentola

Kirjoittaja työskentelee graafisen suunnittelun ja viestinnän lehtorina Visuaalisen kulttuurin osastolla

22.09.2006